47e EDITIE / 29e KEER IN LANDGRAAF
2016 Updated 22 juni 2018
Datum: 10 t/m 12 juni 2016
Acts: zie programma  Info voor Landgraaf bezoekers

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 195,00. losse dagkaart kost € 95,00 (v.v. prijzen incl. € 5,00 servicekosten). De start van de voorverkoop staat gepland op zaterdag 20 februari 2016. o.v.
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, koop je kaartje in ieder geval NIET hier.
Buro Pinkpop steunt de strijd tegen het doorverkopen van kaarten tegen woekerprijzen via de actie: weet waar je koopt. Toch opgelicht, meldt dit hier

Weer: hopelijk droog en warm
Toeschouwers: 124.000 totaal

Presentatie: Giel Beelen, Eric Corton

BELANGRIJKE OPROEP:
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!

Recencies vrijdag  Recencies zaterdag  Recencies zondag  Krantenartikelen  Statistieken  Veel online videoclips  Veel foto's  Pinkpop foto's  Foto's Eropuit  Setlists


PinkPop editie 2016: Grotendeels een prima festivalweertje
Goed, het wordt geen volledig droog festival en zomerse warmte zit er ook niet in maar met maxima van 19 tot 22 graden is het op het festivalterrein over het algemeen prima toeven. Alleen voor de zondag hebben we wat zorgen met betrekking tot neerslag. In het minst gunstige scenario vallen er dan een aantal regenbuien en kan dat toch wat hinderlijk worden. Hieronder onze verwachting per dag.

Vrijdag, prima dag
Optredens o.a. van Major Lazor, The Common Linnets, De Staat, The Struts en Bear's Den
Het is droog en we zien een afwisseling van zon en stapelwolken. De openingsavond lijkt qua weer de beste avond te worden. Fans kunnen tijdens de optredens van onder andere James Bay en de Red Hot Chili Peppers droog uit hun dak gaan. Weinig wind, Zwak of matig uit het noordwesten. Temperatuur: 's Middags rond 20 graden. In de avond afkoelend naar zo'n 10 tot 12 graden, op de camping 's nachts zo'n 9 graden.

Zaterdag, misschien 's avonds een bui
Optredens o.a. van Rammstein, Imelda May, Halestorm, Lucky Fonz III en Matt Simons
Overdag is het droog en zijn er vrij veel hoge wolken waar de zon zeker in het begin nog doorheen komt. 's Avonds neemt vanuit het zuidwesten de kans op buien toe. Misschien dat we de eerste poncho's gaan zien als Doe Maar het podium betreedt halverwege de avond. Wind: Veelal een zwakke wind uit het zuidoosten. Temperatuur: Het wordt zo'n 20 tot 22 graden in de middag. Op de camping 's nachts rond 11 of 12 graden.

Zondag, waarschijnlijk de natste dag
Optredens o.a. van Lionel Ritchie, Paul McCartney, John Newman, Douwe Bob en Slaves
De weerkaarten zijn voor zondag nu nog niet zo gunstig. Regenbuien zouden wel een stempel kunnen gaan drukken op de slotdag. Het gaat wel om buien en dus er zijn voldoende droge momenten. Alle acts kunnen geconfronteerd worden met een bui maar ach, het is de laatste dag en maandag kan je weer opdrogen. Wind: de wind heeft een zuidelijke voorkeur en is meest matig, rond kracht 3. Temperatuur: Al met al kan de temperatuur deze dag toch weer oplopen naar zo'n 20 graden. Op de camping 's nachts is het zo'n 12 of 13 graden.
Bron: Weerplaza 6 juni 2016

tickets worden nu massaal gedumpt
Drie dagen voor Pinkpop duiken er duizenden tickets op aan spotprijzen. En dat terwijl het festival zo'n 40.000 combikaarten "nog nooit zo snel uitverkocht". Ook dagtickets worden massaal gedumpt. Zo kan je voor 40 euro naar de ook al lang uitverkochte zondag, wanneer Paul McCartney speelt.

Combikaarten aan 85 euro momenteel. Ze kostten officieel 195 euro en waren in recordtijd uitverkocht. We horen het Pinkpopbaas Jan Smeets nog zeggen: "De kaartverkoop is nog nooit zo hard gegaan. De kaartverkoop begon om 10.00 uur vanmorgen en een uur later waren alle weekendkaarten al uitverkocht." Dat bleek toen wat vroeg gejuicht, maar tegen april waren die 40.000 combi's wel degelijk allemaal verkocht.

Nu staan ze met de honderden te koop op sites als ViaGoGo, SeatWave en TicketSwap. Op Marktplaats alleen al bieden momenteel 1.800 mensen tickets aan. Het gaat vaak ook om grote hoeveelheden: acht of zelfs 12 tickets. Vermoedelijk zakt de prijs vandaag nog verder, richting zestig euro. Zelfde verhaal met de dagkaarten. Daar zijn er 27.000 van. Voor zo'n dagkaart betaal je normaal 95 euro. Maar ze gaan voor amper 40 euro van de hand nu - en ook hier worden er honderden aangeboden, zelfs voor de zondag, wanneer Paul McCartney optreedt, de enige dag die ook qua dagtickets was uitverkocht. Ook daar is de prijs ondertussen al meer dan gehalveerd.

Bron: Newsmonkey 7 juni 2016

"Festival afgelasten op basis van weersvoorspellingen kan niet"
Hasselt - Een muziekfestival afgelasten omdat er noodweer voorspeld wordt, kan niet. Dat heeft Pinkpop-organisator Jan Smeets maandagavond 7 juni verteld in 'AvondGasten' op de Nederlands-Limburgse televisiezender L1.
Smeets was te gast in de tv-studio naar aanleiding van de afgelasting van de laatste festivaldag van het Duitse Rock Am Ring. Daar vielen afgelopen weekend 71 gewonden na een blikseminslag op het terrein. Omdat er ook voor zondag - de laatste festivaldag - noodweer voorspeld werd, besloot de gemeente Mendig het festival vroegtijdig stop te zetten. Maar kan dat wel, zo'n afgelasting omwille van een weersvoorspelling? "Neen", is Smeets principieel. "Je kan toch niets afgelasten op basis van een voorspelde weersverwachting. Dan kan je bijvoorbeeld ook de Ronde van Frankrijk volledig afgelasten, want in Frankrijk wordt elke dag onweer voorspeld. Op die manier kan je nooit meer mensen in het openbaar laten samenkomen. Ik ben er dan ook zeker van dat de organisatie van Rock Am Ring sowieso een procedure zal aanspannen tegen de Duitse overheid."

Ook Pinkpop kreeg in het verleden al af te rekenen met noodweer. Zo werd het festival in 2014 zelfs even stopgezet omdat er een zwaar onweer over het festivalterrein trok. "En ook in 1979 hebben we al eens een enorm zwaar onweer gehad op Pinkpop", vertelt Smeets, die ervan overtuigd is dat zijn festival nu prima voorbereid is op noodweer. "Ik kan me de situatie herinneren van het optreden van Elvis Costello. De lucht werd zwart, er vielen blokken ijs uit de hemel. Dat was onvoorstelbaar. Maar na een uur scheen de zon weer. Toen waren er geen apps en weersvoorspellingen. Toen is het ook goed gekomen."
Bron: Het Belang van Limburg 6 juni 2016

Complete line-up Pinkpop
Vrijdag 10 juni: Red Hot Chili Peppers - James Bay - Bastille - The Common Linnets - Major Lazer - Years & Years - Gary Clark Jr. - De Staat - Bear's Den - Storksky - Skip & Die - One OK Rock - The Struts

Zaterdag 11 juni: Rammstein - Doe Maar - Lianne La Havas - James Morrison - Walk Off the Earth - Puscifer - Ghost - Skillet - Halestorm - Robin Schulz - Nothing But Thieves - Matt Simons - Lucas Hamming - Noisia - Parquet Courts - The Sore Losers

Zondag 12 juni: Paul McCartney - Lionel Richie - Kygo - John Newman - Douwe Bob - Skunk Anansie - Bring Me the Horizon - All Time Low - Tom Odell - Balthazar - Vintage Trouble - Jamie Lawson - St. Paul & The Broken Bones - Waxfiend & Prima - Sevn Alias - Broederliefde - Graveyard - The London Souls - Slaves

7 nieuwe namen toegevoegd
Pinkpop komt steeds dichterbij en worden dus ook de laatste plekken in het rooster ingevuld. Vandaag werden Zeven nieuwe namen voor Pinkpop 2016 bekend gemaakt.
Jungle by Night zal de 3FM stage op de zondag openen. De heren maken een mix van afrobeat, ethio-jazz en funk en weten elk optreden in een feest te veranderen. Met het nieuwe album dat eraan komt is Jungle by Night helemaal klaar voor het festival seizoen. Stage 4 zal op de zondag geopend worden door de Ierse rockband Walking on Cars. Eind januari brachten ze een nieuw album uit en zal er dus naast het hitje Catch Me If You Can een geheel nieuwe set staan.

Voor het singer-songwriter podium Garden of Love zijn drie nieuwe namen toegevoegd. Op de vrijdag zullen de tweelingzusjes van Clean Pete hun Nederlandstalige nummers ten gehore brengen. De zaterdag is aangevuld met Madi Hermens. De zangeres stond al in 2011 op Pinkpop met haar vroegere band Madi. Toen opende zij het festival nadat ze de finale van 'Nu of Nooit' hadden gewonnen. Nu staat ze solo op de bühne met enkel haar piano. Op de Pinkpop zondag speelt de 25-jarige Midas zijn alternatieve folk-pop op het festival. Hij staat nu al in het voorprogramma van de Common Linnets, die zelf op de vrijdag al op Pinkpop staan.

De laatste twee nieuwe namen voor Pinkpop 2016 zijn Sara Hartman en Miamigo. Sara Hartman is een Amerikaanse die zich voortaan huisvest in Berlijn. Afgelopen januari bracht ze haar debuutalbum uit vol met intrigerende nummers over geesten en monsters. Begin dit jaar stond ze al op Eurosonic in Groningen en het lijkt een kwestie van tijd dat we Sara overal gaan horen. Miamigo is een Brits duo dat eerder deze maand al in Paradiso optrad tijdens London Calling. Ze maken een mix van indiepop met invloeden uit de jaren '80. Met hun funky synthesizers hebben deze Britten al een behoorlijke live-reputatie opgebouwd in Engeland. Bron: NWTV.nl 30 maart 2016

Pinkpop komt met tribunes bij 3FM-podium
Er komen dit jaar twee zittribunes en drie uitgangen bij het 3FM-podium op Pinkpop. Het festival neemt die maatregel naar aanleiding van de grote drukte bij Avicii vorig jaar en de verwachte drukte ditmaal bij de show van Major Lazer. Dat vertelde festivaldirecteur Jan Smeets in een interview aan Festileaks.
Een uitbreiding naar vier dagen, naar voorbeeld van concurrent Rock Werchter, ziet Smeets nog altijd niet zitten en een verruiming van de sluitingstijd (0.00 uur) evenmin. Smeets gaat in het interview ook in op programmakeuzes als The Who (willen alleen als headliner komen en die plek ziet Pinkpop nu niet voor ze) en weinig hiphop ("De programmacommissie is niet direct voor hiphop.").

De bierprijs vormt altijd een hangijzer bij de Pinkpop-persconferentie en het festival toont zich standvastig: het blijft bij 2,50 euro (voor 25 cl.). Op het gebied van cashless betalen zijn er ook nog geen veranderingen te verwachten. Smeets oordeelt dat 'veel cashless-systemen failliet gaan', dat mensen het lastig vinden dat ze niet kunnen zien hoeveel saldo ze hebben en dat het 'vertragend aan de kassa werkt'.

Lees het volledige interview met Jan Smeets op Festileaks.
Bron: EB 29 maart 2016

Skillet - Christelijke band op Pinkpop
De Amerikaanse christelijke rockband Skillet uit Memphis staat dit jaar op Pinkpop. Op zaterdag 11 juni staan ze op het 3FM Stage. De voorverkoop voor de 47ste editie van het Pinkpop festival is onlangs van start gegaan. Op de website van Pinkpop staat: "Hoe vernietigend Skillets overspannen hardrock ook mag klinken, hun liedjes drijven doorgaans op een krachtige boodschap van hoop en liefde. Onder leiding van het echtpaar John en Korey Cooper staat de band met het ene been midden in een christelijke rocktraditie en met het ander er ver buiten. Zo kon het gebeuren dat Skillet te zien was op zowel de EO-jongerendag als in het voorprogramma van Nickelback."

John Cooper: "Overal waar we spelen, praat ik over mijn geloof. Soms laat ik daarbij juist bewust de term 'christelijk' weg, want ik wil niet dat het vervreemdend werkt. Veel mensen weten niet wat christelijke rock is, of ze denken dat het alleen voor christelijke mensen is. Maar wij zijn geen band die alleen zingt voor christelijke mensen. Ik ontmoet enorm veel fans die zeggen: 'ik ben een atheïst maar ik hou van de boodschap in jullie liederen.'"

"Toen ik op mijn 5e christen werd, wist ik dat God mij geroepen had om mensen te vertellen over Jezus Christus," zei hij. Met onze muziek wilde ik de wereld over Jezus vertellen. Maar de wereld leek niet geïnteresseerd in mijn platen. Alleen christenen kochten onze muziek."
Reden genoeg dus voor Skillet om de overstap naar de 'seculiere markt' te maken. Cooper: "Ik wilde graag ook buiten de christelijke muziekwereld bezig zijn. Het is enorm belangrijk om de boodschap ook te brengen aan degenen die niet in de kerk komen."
Bron: eo.nl 22 feb. 2016

Weekendkaarten Pinkpop in recordtijd uitverkocht
De kaartverkoop voor Pinkpop begon zaterdagochtend om 10.00 uur. Een uur later waren alle weekendkaarten uitverkocht. "We hebben alle records verbroken. De kaartverkoop is nog nooit zo snel gegaan", vertelt organisator Jan Smeets zaterdag.

Dagkaarten zijn nog wel beschikbaar. Daarbij is vooral veel vraag naar kaarten voor de zondag, wanneer Paul McCartney optreedt. Voor elke dag zijn 67.000 kaarten te koop, waarvan 40.000 weekendkaarten. Kaarten zijn te koop via de website van Ticketmaster, maar ook via de winkels van Primera en ruim twintig andere voorverkoopadressen verspreid over het land en zolang de voorraad strekt bij VVV kantoren in Zuid Limburg. Op veel plekken stonden lange rijen.

Smeets vertelt aan NU.nl dat hij verwacht dat mensen in plaats van de weekendkaarten nu voor losse kaarten voor de drie dagen gaan. "De zondag is het populairst, gevolgd door de vrijdag en de zaterdag."

Dat Paul McCartney ging optreden op Pinkpop werd maandag bekend, eerder was er al een mondelinge toezegging. "Ik hou van het publiek op festivals en ben dan ook van plan om Pinkpop met een groot feest af te sluiten", vertelde McCartney in een persbericht van de festivalorganisatie.
Bron: nu.nl 21 feb. 2016

Doe Maar na 33 jaar terug op Pinkpop
Het was al even publiek geheim, maar woensdagmiddag werd het op de Pinkpop-perspresentatie officieel bevestigd: Doe Maar keert terug naar Pinkpop. De legendarische nederpopband stond twee keer eerder op het festival: in 1982 en in 1983. De eerste keer als beloftevolle opener, een jaar later als headliner.

Doe Maar heeft geen lange geschiedenis met Pinkpop, maar wel een rijke. Het is een verhaal uit de Nederlandse popgeschiedenis dat zijn weerga niet kent. In mei 1982 is Doe Maar een veelbelovend nieuw bandje, dat na doorbraaksingle "32 Jaar" van het 2de album "Skunk" uit 1981, en net het succesalbum Doris Day En Andere Stukken uit heeft gebracht, met daarop hits als Doris Day, Belle Hélène en Is Dit Alles. Doe Maar is zo hot dat de skapopgroep Pinkpop, dan nog een eendaags festival in Geleen, mag openen.

"Dat maakte wel een indruk hoor", vertelt bassist en zanger Henny Vrienten. "Dat jaar is er zo ontzettend veel gebeurd. 1982 staat echt nog wel in mijn dagboek als een bijzonder jaar, haha. Het ging allemaal heel snel. Misschien wel wat té snel voor ons, want we waren toch een stel oude hippies. Maar het is fantastisch om dat te hebben meegemaakt."
Bron: 3voor12 17 februari 2016 / foto: Ton Verhappen 1982

Lionel Richie grote verrassing Pinkpop
Lionel Richie komt naar Pinkpop. Zijn komst was de grote verrassing bij de presentatie van de line-up vandaag tijdens een persconferentie. Andere grote namen als Red Hot Chili Peppers, Paul McCartney en Rammstein waren al eerder naar buiten gekomen. Op de persconferentie is het volledige programma van het festival bekendgemaakt.

Pinkpop opent vrijdag 10 juni met een optreden van de Nederlandse band Storksky als winnaar van de Nu of Nooit bandcompetie. Ook van Nederlandse bodem zijn The Common Linnets en De Staat die later op de dag zullen optreden.
De hippe Amerikaanse dance-act Major Lazer sluit vrijdagavond het 3FM-podium af. Major Lazer is een project van dj Diplo. Hij werkte onder anderen samen met Beyoncé, The Partysquad en Ariana Grande. Ook de Britse synthpopband Years & Years en singer-songwriter James Bay zijn vrijdag op Pinkpop.
Bron: Nos 17 februari 2016


Programma 2016
Vrijdag 10 juni: 13.00 - 00.00 uur
Brand Bier Stage 3FM Stage Mainstage Stage 4
15.45-16.25 Storksky 17.25-18.25 Gary Clark Jr. 16.25-17.25 The Common Linnets 16.30-17.15 The Struts
17.25-18.25 Lukas Graham 19.25-20.25 Years & Years 18.25-19.25 Bastille 18.30-19.15 Sara Hartman
19.25-20.25 Bearís Den 21.25-22.25 Major Lazer 20.25-21.25 James Bay 20.25-21.25 One Ok Rock
21.25-22.25 De Staat 22.25-23.45 Red Hot Chili Peppers 22.15-23.15 Skip & Die (dj-set) & Friends

Garden of Love: 17.00-17.30 Clean Pete - 19.30-20.00 Clean Pete

Zaterdag 11 juni: 12.00 - 00.00 uur
Brand Bier Stage 3FM Stage Mainstage Stage 4
13.30-14.20 Miamigo 13.30-14.25 Imelda May 14.25-15.25 Walk Off The Earth 14.25-15.25 The Sore Losers
15.25-16.15 Lucas Hamming 15.25-16.25 Halestorm 16.25-17.25 James Morrison 16.25-17.25 Parquet Courts
17.25-18.25 Matt Simons 17.25-18.25 Skillet 18.25-19.25 Lianne La Havas 18.25-19.25 Lucky Fonz III
19.25-20.25 Nothing But Thieves 19.25-20.25 Ghost De Staat 20.25-21.25 Doe Maar 20.25-21.15 Bazart
21.25-22.25 Robin Schulz 21.25-22.25 Puscifer 22.25-23.45 Rammstein 22.15-23.15 Noisia

Garden of Love: 17.30-18.00 Madi Hermens - 20.00-20.30 Madi Hermens

Zondag 12 juni: 11.00 - 00.00 uur
Brand Bier Stage 3FM Stage Mainstage Stage 4
13.00-13.50 Harts 13.00-13.50 Jungle By Night 13.50-14.50 Douwe Bob 13.50-14.50 Walking On Cars
14.50-15.50 St. Paul & The Broken Bones 14.50-15.50 Tom Odell 15.50-16.50 John Newman 15.40-16.30 Slaves
17.00-17.45 Jamie Lawson 16.50-17.50 All Time Low 17.35-18.35 Kygo 17.50-18.50 The London Souls
18.50-19.50 Vintage Trouble 18.50-19.50 Bring Me The Horizon 19.35-20.45 Lionel Richie 20.00-21.00 Graveyard
21.00-22.00 Balthazar 21.00-22.00 Skunk Anansie 21.45-23.45 Paul McCartney 21.30-23.15 Djís Waxfiend & Prime/Sevn Alias/Broederliefde

Garden of Love: 17.00-17.30 Midas - 19.30-20.00 Midas

Wijzigingen programma tot op de concertdag(en) voorbehouden