1983 Updated 22 mei 2013
Datum: 23 mei 1983

Acts: Janse Bagge Bend, T.C. Matic, Fun Boy Three, Nena, Men At Work, Gary Moore, Simple Minds, Doe Maar.

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 40,00 (voorverkoop 35,00)

Weer: zonnig

Toeschouwers: 40.000

Presentatie: John Peel & Jan Smeets

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!

kort statistisch overzicht  nostalgische foto's  Reinonline

Programma:
11.00-11.45 T.C. Matic Podium rechts
12.00-13.00 Fun Boy Three Podium links
13.15-14.15 Nena Podium rechts
14.45-15.45 Men At Work Podium links
16.15-17.15 Gary Moore Podium rechts
17.45-18.45 Simple Minds Podium links
19.15-20.15 Doe Maar Podium rechts

Programmawijzigingen in samenstelling en volgorde zijn voorbehouden. (achteraf dus niet meer)
De pauzemuziek wordt verzorgd door John Peel, de gerenommeerde Engelde deejay die, al is hij de veertig reeds gepasseerd, nog altijd beschouwd wordt als toonaangevend. In de jaren zestig maakte hij bekendheid met zijn nachtprogramma The Perfumed Garden op de piraat Radio London. Veel artiesten van naam, van Led Zeppelin tot Siouxie & The Banshees en van Thin Lizzy tot de Undertones, staan bij John Peel in de schuld.

Gary Moore, klik voor nog een foto Bij Gary Moore konden we de oordoppen weer ingeschroefd worden. De heren waagden zich zelfs aan de betonversie van Tulpen Uit Amsterdam, met oorverdovend gitaargeweld...
(Bron: Studio 27-08-1983)

De omroepberichten en presentatie worden verzorgd door ons aller Jan Smeets. Uiteraard gaat pinkpop onder alle weeromstandigheden door.

Het festivalterrein is geopend vanaf 9.00 uur en aan de dagkassa kun je al vanaf 8.30 uur eventueel je laatste kans benutten om een kaartje te kopen.

De kaartverkoop is dit jaar op 2 april begonnen, het is weer mogelijk om kaarten via de 120 VVV kantoren of bespreekbureaus te kopen, of via de post bij buro Pinkpop of via de bank of giro.

(Foto: Hans Ligtenberg klik op foto voor een tweede)

De voorverkoop eindigt op zaterdag 21 mei om 17.00 uur. Indien voorradig worden er zondag nog festivaldagkaarten in de kiosk aan de rijksweg in het centrum van Geleen verkocht voor 40 gulden. Op tweede pinksterdag kun je nog kaarten kopen bij de kassa's aan de hoofdingang in de Kummenadestraat.
In de festivalhistorie is het al drie keer gebeurd dat de kaarten waren uitverkocht in de voorverkoop.

Janse Bagge Bend op het podium De Janse Bagge Bend herdoopte Spencer Davis' Gimme Some Lovin' succesvol in Sollicitere en mag daarom op deze editie openen. Terwijl Arno Hintjes van T.C. Matic ineengedoken hangend aan de microfoonstandaard en prominent gesteund door de jankende gitaar van Jean-Marie Aerts de Europese gedachte verkondigt.

In 1983 werd met enige dwang aan Pinkpopbaas Jan Smeets te verstaan gegeven dat hij dat jaar niet om Janse Bagge heen zou kunnen, omdat er dat jaar meer dan 40000 singles verkocht waren van de bend. De "enige dwang" bestond hieruit, dat JBB een grote bulldozer gehuurd had en daarmee voor de deur van bureau Pinkpop stond. De pers was van te voren door JBB ingelicht en op het dreigement: "Jan, doe mos ôs loate sjpele anges duuje w'r dich diene ganse gevel hie direk oet de koeaai weg!" heeft Jan Smeets eieren voor zijn geld gekozen. Voor datzelfde podium hadden de JBB-leden jarenlang als puber omhooggekeken en nu stonden ze er zélf! Akkoord, de 45.000 toeschouwers zullen die 23e mei 1983 vooral betaald hebben voor Nena, Men at Work, Gary Moore en Doe Maar, maar na Partner met Kayuta Hill had geen Limburgse band de heilige grond van het Burgemeester Damenpark nog betreden
(Bron:
Janse Bagge.nl / Foto: Hans Ligtenberg)

De Janse Bagge Bend speelde in 1983 op Pinkpop. Voor 40.000 mensen. Zij moesten zich ondanks de hit Sollicitere letterlijk een weg banen naar een optreden in Landgraaf. Enkele weken voor Pinkpop stonden zij met een bulldozer voor de deur van Buro Pinkpop in Geleen om een plaats op het festival af te dwingen. Met deze ludieke actie lukte dat uiteindelijk. De basist van Janse Bagge Bend, Eef Masthoff, weet alleen nog dat de muzikale prestatie niet al te best was. "Ik heb later een video gezien en ik vond het geluid erg slecht." Op het backstage-terrein sloten de bandleden nog een leuke weddenschap af. Masthof: "We stonden met onze caravan naast die van de Duitse zangeres Nena. Het ging er om wie haar een zoen durfde te geven. Een van ons heeft dat toen nog gedaan en hij werd daarna bijna in elkaar geslagen door Nena's lijfwachten." Volgens Masthof is de Janse Bagge Bend still going strong. Over enkele maanden komt er weer een nieuwe Limburgstalige cd uit.

De Fun Boy Three heeft daarentegen weinig op met het Europese vasteland en voorman Terry Hall verstiert een an sich niet onaardig optreden door - opnieuw - op irritante wijze zijn minachting voor de toeschouwers te etaleren.

Nena houdt van haar publiek (en ik ook van haar) maar bewijst voor eens en altijd een luchtballon te zijn. Men At Work levert een degelijk maar weinig opzienbarend staaltje Aussie-Rock en de Ier Gary Moore verzorgt een fel optreden en doorbreekt met zijn inventief spel de geldende hardrocknormen.

The Simple Minds, nog niet in galm en pathos verzopen, stijgen in Someone Somewhere in Summertime tot grote hoogten. Doe Maar heten dit jaar de Nederlandse Beatles en verdelen - met behulp van diverse Nederpopkopstukken en te lange jamsessies - het publiek in felle voor- en tegenstanders.

(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Video: Fun Boy Three - Tunnel Of Love (YouTube)


Nena, klik voor nog een foto Nena had te kampen met enige technische mankementen - "Ohne die Technik geht es nicht, Ich kann nicht anfangen" - waardoor het geluid bij tijd en wijle zeer slecht was, maar dat werd door het grote enthousiasme van de groep ruimschoots gecompenseerd.

Dat het falen van de techniek de zangeres niet onberoerd liet bleek wel uit het feit dat Nena na het concert snikkend in haar kleedkamer zat
Maar toch riep Nena naar het publiek: "Man, das ist'ne geile Gardenparty!!!"Nena vertelt bij elk lied dat ze zingt een korte intro, en roept zelfs: "Versteht Ihr alle Deutsch"?
(Bron: Hitkrant 04-06-1983, VideoCD en Concert en Interview / Foto: Hans Ligtenberg)

Pinkpop heeft dit jaar in feite niet één maar drie uitschieters gekend. Behalve Doe Maar en de Duitse sensatie Nena, speelde ook de Australische formatie Men At Work zich ver boven de andere groepen uit...
(Bron: Limburgs Dagblad 24-05-1983)

"We hebben een heel jaar gewerkt aan een goede voorbereiding van het veertiende Pinkpop. We moesten dit jaar 30.000 bezoekers halen, anders moeten we Pinkpop opheffen en dat is het laatste wat we willen"...
(Bron: Tejo Willemse, secretaris van de Stichting Sociaal-kulturele Produkties in Jeugdwerk Nu 15-06-1983)

Het terrein in 1983 Het Doe Maar concert kreeg een speciaal tintje toen na een korte pauze onder andere Kees van Kooten in roze pak het podium betrad. Na een korte toespraak van deze Positivo maakten George Kooymans, Cesar Zuiderwijk, Tom Berlage en de drie zangeressen Mathilde Santing, Fay Lofsky en Floor van Zutphen er samen met Doe Maar pas een echte kleine happening van.
Setlist
(Bron: Het Binnenhof 02-09-1983)

Een week na Pinkpop vragen we Jan Smeets hoe de toekomst van Buro Pinkpop eruit gaat zien. "We hebben nog geen precieze cijfers, maar het is wel duidelijk dat we er financieel goed zijn uitgesprongen. Daarmee kunnen we onze schulden vereffenen. De formule van dit jaar met enkele populaire groepen is duidelijk aangeslagen. Toch heeft het naar mijn mening niet de overhand gekregen"
(Bron: Jeugdwerk Nu 15-06-1983)

De aanpak van de Pinkpop-organisatie zich op een wat jonger publiek te richten en nieuwe groepen aan te trekken is op zich een uitstekend idee. Volgend jaar zal men bij de samenstelling van het programma misschien toch iets kritischer moeten zijn...
(Bron: Studio 27-08-1983)


De KRO neemt het voor je op
Net als bij voorgaande edities van Pinkpop, zal de KRO ook dit jaar de nodige aandacht aan het festival besteden. Het radio-programma Rock Tempel neemt alle optredende groepen op: in maar liefst vier uitzendigen kun je de hoogteputen thuis op je gemak nog eens beluisteren. Woensdag 25 mei wordt gestart met de bands die als absolute topper uit de bus is gekomen; de resterende opnamen worden 1, 8 en 22 juni tussen 22.00 en 24.00 uur uitgezonden. Rock Tempel presenteert iedere woensdag prima popmuziek (live-concerten van topacts als John Watts, Simple Minds, Echo & The Bunnymen). De KRO-TV maakt opnamen van Pinkpop die op een nader te bepalen tijdstip zullen worden uitgezonden. (foto: Hans Ligtenberg)

Playlist Simple Minds: Love Song, Glittering Prize, I Travel, Celebrate, The American, Colours Fly And Catherine Wheel, Hunter And The Hunted, Promised You A Miracle, Someone Somewhere In Summertime, New Gold Dream
Video rechts: Simple Minds - Glittering Prize (YouTube)

Foto's van de Simple Minds door Paul van Haeff


Kort Statistisch Overzicht
Jaar Bezoekers Kosten Jaar Bezoekers Kosten
1970 10.000 3,50 1977 45.000 20,00
1971 16.000 7,50 1978 42.000 25,00
1972 20.000 7,50 1979 50.000 30,00
1973 26.000 10,00 1980 50.000 32,50
1974 30.000 12,50 1981 50.000 37,50
1975 32.000 15,00 1982 30.000 37,50
1976 40.000 20,00 1983 40.000 40,00
Meer informatie bij
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Hieronder een aantal ingezonden foto's door Ton Verhappen, klik op de foto voor een vergroting
Ernst Jansz, klik voor vergroting Fun Boy Three, klik voor vergroting Nena, klik voor vergroting Arno Hintjes van TC Matic, klik voor vergroting Fun Boy Three, klik voor vergroting
Men at Work, klik voor vergroting klik voor vergroting Doe Maar, klik voor vergroting Doe Maar, klik voor vergroting Doe Maar, klik voor vergroting