45e EDITIE / 27e KEER IN LANDGRAAF
2014 Updated 1 juni 2017
Datum: 7 t/m 9 juni 2014
Acts: zie programma  Info voor Landgraaf bezoekers

Locatie: Megaland Landgraaf / Kaart van gebied rond Pinkpop met afgezette gebieden, parkeerplaatsen en campings

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 175,00. losse dagkaart kost € 90,00 (v.v. prijzen incl. € 5,00 servicekosten).
De voorverkoop voor Pinkpop 2014 start 15 maart 2014 o.v.
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, Koop je kaartje in ieder geval NIET hier.
Buro Pinkpop steunt de strijd tegen het doorverkopen van kaarten tegen woekerprijzen via de actie: weet waar je koopt.

Weer: heet, droog en zonnig...
Toeschouwers: 60.000 totaal

Presentatie: Giel Beelen, Eric Corton en Marco Roelofs

BELANGRIJKE OPROEP:
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!

Recencies zaterdag  Recencies zondag  Recencies maandag  Krantenartikelen  opwarmenStatistieken  Veel online videoclips  Veel foto's  Pinkpop foto's  Cultura24  Setlists

Jan Smeets: 'Mensen hóeven niet naar Pinkpop te komen'
De manier waarop de organisatie van Pinkpop omsprong met de 60.000 festivalbezoekers toen er hevig noodweer losbarstte, bracht veel kritiek teweeg. Grote baas Jan Smeets (69) bijt van zich af. 'Je hóeft niet naar Pinkpop te komen.'

Heeft u, ondanks al uw ervaring, de gevaren van het veranderende weer niet onderschat?
Jan Smeets: 'Het belangrijkste was om bij het publiek de rust te bewaren. Heel belangrijk is dat iedereen goed luistert naar de aanwijzingen die worden gegeven. Dat is vooral dankzij de lichtkranten en de heldere stem van Eric Corton, die iedereen bleef instrueren, gebeurd. Paniek is het slechtste wat je kan overkomen, dan gaan de mensen rennen en loop je het risico dat ze elkaar verdrukken en vertrappen.'

Was het niet beter geweest om de mensen geleidelijk af te voeren, om hoe dan ook de ergste ellende voor te zijn?
'We wisten na het laatste crisisoverleg met de burgemeester en de MeteoGroup dat het programma door zou kunnen gaan en dat Metallica het festival nog zou gaan afronden, omdat het nooit zo heftig tekeer zou gaan als misschien werd gedacht. De schade spreekt eigenlijk voor zich. Er is welgeteld één lantarenpaal geknakt.'

Maar stel: er is een bommelding en het terrein moet binnen no time leeg. Wat dan?
'Dan hebben we een probleem, want 60.000 man verplaats je niet zomaar. Maar dat is ook het laatste wat je moet willen, want alleen óp het terrein heb je ze in de hand.'

Moeten er niet meer voorzieningen komen, zodat de bezoekers zich veiliger voelen?
'Je hóeft natuurlijk niet naar Pinkpop te komen. Je kunt wel van alles willen organiseren, maar hoe ver wil je gaan? Iemand met vliegangst zal zich nooit happy in de lucht voelen. Ben je bang dat je wat overkomt of vrees je wat ontberingen, blijf dan lekker thuis. Nu het even anders is gelopen dan was voorzien, is er ineens kritiek. Op de tappunten voor het gratis water bijvoorbeeld, en de poncho's hadden voor niks moeten worden weggegeven. Ja, zo lusten we er nog wel een paar.'

Overheerst uiteindelijk wel de tevredenheid, die u een paar uur voor de weersomslag nog zo uitstraalde?
'Het blijft een van de mooiste Pinkpop-edities, met een recordaantal van 134.000 unieke bezoekers. Door de onverwachte wending op het eind gaan we wel vaart maken met een aantal aanpassingen dat al was bedacht. Zo gaan we een aantal oude masten verwijderen. Maar geen revolutionaire veranderingen dus.'
Bron: AD.nl 11 juni 2014 / Video: Eenvandaag - Jean Wertz

"Pinkpop speelde met mensenlevens"
De organisatie van Pinkpop ligt stevig onder vuur na het noodweer dat het festival tijdens het Pinksterweekend trof. Volgens de Nederlandse hoogleraar Guus Pemen speelde de organisatie met mensenlevens. "Als je weet dat er zulke onweersbuien aankomen, moet je veel eerder ingrijpen. Het is meer geluk dan wijsheid dat dit goed is afgelopen. Komt zo'n heftige onweersbui pal boven het festivalterrein te hangen, dan vallen er gegarandeerd slachtoffers", aldus Pemen van de Technische Universiteit Eindhoven tegen Omroep Brabant.
"Ze hebben veel geluk gehad bij Pinkpop, waar de hevige onweersbuien slechts rakelings passeerden. Als dit hevige onweer boven het festival was blijven hangen, waren er zeker slachtoffers gevallen. Als je weet dat dit soort buien naderen, dan moet je het festival veel eerder stilleggen en niet pas op het moment dat je een heel festivalterrein vol mensen moet laten hurken."
Bron: Zita.be 11 juni 2014 door MiGe

Campings leeg
De belangstelling voor de Pinkpop-campings is dit jaar matig te noemen. Andere jaren werd hoofdcamping A op de eerste festivaldag al voor tien uur gesloten omdat het terrein vol was, maar dit jaar was er rond het middaguur nog steeds voldoende plek. De camping is ieder jaar ingericht op de voetbalvelden van VV Schaesberg, vlak naast het festivalterrein in Landgraaf. Het gebrek aan kampeerders heeft zeer waarschijnlijk te maken met de komst van de Rolling Stones naar Pinkpop. De vaak wat oudere liefhebbers van die band hebben zich gretig op de toegangsbewijzen gestort toen die half maart in de voorverkoop gingen. Daardoor viste een groot deel van het vaste festivalpubliek achter het net.
En terwijl die vaste festivalgangers traditioneel gebruik maken van de spartaans ingerichte festivalcampings, lijken de Stones-liefhebbers die een ticket voor het hele weekend hebben gekocht te kiezen voor een hotel of andere slaapplek. Ook bestaat het risico dat er veel mensen zijn die een weekendkaart hebben gekocht, maar alleen op zaterdag naar Landgraaf komen. De kaarten voor Stones-zaterdag waren namelijk binnen luttele minuten uitverkocht, zodat veel Stones-fans alsnog een weekendkaart aanschaften.
Bij het opengaan van het festivalterrein namen veel Stones-fans ook alvast hun positie in vlak voor het podium, acht uur vóórdat de Rolling Stones daar hun optreden zullen doen. Vlak voor het podium is een afgeschermd gebied om te voorkomen dat er mensen in de verdrukking komen. Voordat de fans kunnen genieten van hun favoriete band moeten ze wel eerst nog luisteren naar Ed Kowalczyk, Flogging Molly en John Mayer. Ook moeten ze er rekening mee houden dat ook liefhebbers van die andere acts in het voorvak willen staan.
Bron: L1 7 juni 2014

Rolling Stones krijgen aardbeien uit Uden op Pinkpop
De Rolling Stones krijgen zaterdag, de dag dat ze optreden op Pinkpop, aardbeien uit Uden voorgeschoteld. De organisatie van het festival in Landgraaf heeft topkok Andre Verdam gevraagd om een menu samen te stellen voor de Britse rocklegendes en aangezien die een voorliefde heeft voor aardbeien, kwam hij uit bij de Udense kwekers Jan en Birgitte van den Elzen. "Wij voldoen uiteraard graag aan die vraag", aldus Jan van den Elzen.
De Rolling Stones, de grote publiekstrekker van Pinkpop dit weekend, hadden een fors eisenpakket voor hun eenmalige optreden in Nederland.
Bron: BNDeStem 3 juni 2014

Pinkpop wordt heet met toenemde kans op onweer
Bezoekers van het festival Pinkpop in Landgraaf staat een 'heet weekendje' te wachten. Zaterdag zal het in Landgraaf en omstreken zo'n 30 graden worden. De zon schijnt regelmatig en er waait een matige wind. Festivalgangers moeten extra goed opletten met dat tropische weer. Dat heeft weeronline gemeld.
De zon is behoorlijk krachtig met zonkracht 6 en in het begin van de middag misschien zelfs even 7. Dat is de hoogste zonkracht die in Nederland mogelijk is. Ook met alcohol dienen de festivalgangers bewust om te gaan. Door te hoge alcolholinname neemt de kans op uitdroging toe. Daarom wordt aangeraken voldoende water te drinken en de blote huid goed te beschermen tegen de zon door goed in te smeren en iets op het hoofd te dragen.
Ook de pinkpopzondag wordt zomers warm met 28 of 29 graden. Wel verschijnen er meer stapelwolken en neemt de kans op onweer later op de dag toe. Voor pinkstermaandag zijn de voorspellingen nog wat onzeker, maar het lijkt erop dat deze dag buiig zal verlopen. Of die buien vroeg of laat komen is nog niet helemaal duidelijk.
Bron: Metronieuws 2 juni 2014

Extra watertappunten bij warmte op Pinkpop
LANDGRAAF - Als de voorspellingen uitkomen en de temperaturen komend weekend richting de 30 graden gaan, zorgt Pinkpop voor extra drinkwater. Volgens festivaldirecteur Jan Smeets komen er meer tappunten voor gratis drinkwater en zet de organisatie extra mensen in om het water aan te leveren. De grote nieuwe tent, Stage 4, biedt volgens hem schaduw. "Daar kunnen mensen schuilen tegen de zon." Ook heeft de organisatie zich voorbereid op eventuele onweersbuien. "De blikseminstallatie is goed geregeld".
Vooral op zaterdag en zondag lijkt het zomers te worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Smeets moet het eerst allemaal maar eens zien. "Morgen kan het weer anders zijn", zei hij maandag.
Bron: De Stentor 2 juni 2014

De nieuwe vrienden van Pinkpop
De kaarten voor de zaterdag van Pinkpop waren in no time weg, de rest volgde snel. De verklaring voor de massale belangstelling: het uitstekende programma. Maar waarom is deze line-up eigenlijk zo goed? En kan het volgend jaar nóg beter?

Amper verrassingen, te weinig rockbands, een veel te hoge 3FMfactor.
Organisator Jan Smeets mag dan wel reppen van een succesvolle 2013-editie van Pinkpop, maar als je puur afgaat op de programmering was het vorig jaar wat povertjes in Landgraaf. Het scheelt dat de zon scheen tussen de verplichte nummers door. Dan smaakt dat biertje nét wat beter als The Killers het zoveelste zouteloze niemendalletje van hun laatste plaat aan het publiek trachten op te dringen.

Zou Smeets, toen Kings Of Leon exact dezelfde setlist afraffelde als tijdens hun vorige concert op Pinkpop, al geweten hebben wat er een jaar later aan zat te komen? Had hij, op het moment dat de zanger van The Script voor de ogen van duizenden bakvissen zogenaamd zijn ex opbelde, visioenen van honderden in slaapzak gewikkelde Rolling Stones-fans voor de platenzaak, smachtend naar een Pinkpop- ticket? Had hij bewust een tussenjaar ingepland met het oog op het vuurwerk dat al in de schuur lag voor later? Eén stapje terugdoen, om er vervolgens drie vooruit te kunnen zetten?
Wellicht. En zo ja, dan is dat geen gek idee geweest. Het affiche van Pinkpop 2014 betreft het sterkste programma sinds mensenheugenis. Maar wat maakt de huidige line-up nu zo onweerstaanbaar? Over de Rolling Stones hoeven we het niet meer te hebben. Dat is, links- of rechtsom, een monsterboeking die met een uitroepteken in de annalen van het oudste festival van Europa zal worden bijgeschreven. Maar vergis je niet, de kracht van Pinkpop 2014 zit 'm niet in de laatste plaats in de acts náást deze historische headliner. En met name in het lef van de programmeurs om een ander publiek naar Landgraaf te lokken: de Lowlandsgangers. Want laten we eerlijk zijn, Pinkpop is voor velen toch het festival waar je je kids mee naartoe neemt voor een gezellig dagje uit. Het festival waar het gemis aan scherpe randjes wordt gecompenseerd door een dozijn live uitgevoerde megahits van 3FM. Een jaarlijks feest der herkenning voor duizenden trouwe festivalgangers die het niet erg vinden om voor de zevende keer Anouk te zien. Maar in de agenda van de zelfverklaarde fijnproevers, de muzieksnobs zoals je wilt, staan de drie dagen Pinkpop bij gebrek aan verrassende acts zelden rood omcirkeld.

Dat is dit jaar anders. Aangevoerd door headliner Arctic Monkeys (één van de grootste bands van na de millenniumwisseling) en de Canadese indiegrootheden van Arcade Fire (met een onwaarschijnlijk omvangrijke vaste schare fans), biedt Pinkpop deze editie plots een compleet bataljon aan acts waar de INDIEKIDS zich wél mee willen afficheren.

Bands als Haim, Bombay Bicycle Club of Portugal. The Man hadden net zo goed op Best Kept Secret of Lowlands kunnen staan. En gevestigde festivalfavorieten als Editors, The Kooks en Jake Bugg worden ook nog goed gepruimd door deze immer kritische doelgroep. Zo boort Pinkpop plots een publiek aan dat voorheen meestal de neus ophaalde voor het programma dat Smeets uit de mouw schudde. Voor een band als Arcade Fire zetten zelfs de grootste muzieksnobs graag zo'n roze hoedje op. Los van de nieuwe vijver waar Smeets en consorten thans uit lijken te vissen, klopt het programma verder als een zwerende vinger.

Bijna elke subcultuur wordt bediend.
Metal? Hoewel ze niet voor het eerst in Landgraaf optreden, heb je met Metallica al enkele duizenden overtuigde METALHEADS binnen. Door bands als Avenged Sevenfold, Mastodon, Ghost en Rob Zombie - ook groepen uit het hardere segment - te programmeren, verzekert het festival zich óók van de metalliefhebbers die zich van het naar hun smaak te commerciële Metallica hebben afgekeerd.
PUNK, zegt u? Flogging Molly brengt het vol overgave, met een Iers folksausje. Gogol Bordello doet feitelijk hetzelfde, maar dan met gypsy-klanken. En voor garagepunk annex powerpop zit je goed bij onze eigen Afterpartees uit Horst.
Ook aan de ouwe ROCKERS is gedacht. Naast de Stones en Metallica staat tevens de voormalige Led Zeppelin- frontman Robert Plant op de planken, gesteund door zijn Sensational Spaceshifters. En hoewel nog niet zo oud, zal ook het vijfsterren- gitaarwerk van Pinkpop-surprise Joe Bonamassa de grijzende Pinkpopbezoekers bekoren.
Urbanmuziek, dan? Ook dat genre kunnen we, hoewel het begrip 'urban' ruim genomen kan worden, afvinken.
Kraantje Pappie staat garant voor nieuwerwetse Nederhop, de Franstalige raps van Stromae gaan erin als zoete koek en de Britse belofte John Newman zorgt voor een flinke mop soul op Megaland.
Ook de URBAN SCENE wordt deze editie derhalve op zijn wenken bediend. Een gelaagd programma, dus.

Het knappe is dat Pinkpop er niettemin in geslaagd is om zijn MAINSTREAM karakter te behouden voor de mensen die níet elke zaterdagmiddag wensen te spenderen in de donkerste krochten van de platenzaak. Met John Mayer, Clean Bandit, Rudimental en Stromae is Pinkpop nog steeds Top 40-proof en dus interessant voor de jongere doelgroep. Als klap op de vuurpijl serveert Smeets op zaterdag The Scene van de terminaal verklaarde frontman Thé Lau. Een zwanenzang met een roze decor. Heel bijzonder.

Het geheim van deze, inmiddels stijf uitverkochte, Pinkpop-editie?
Het uitgebalanceerde programma, sprankelende headliners en de ruimte voor verrassing. Maar het allerbelangrijkste: het festival heeft nieuwe vrienden gemaakt, zonder de oude kwijt te raken. Kan het nog beter? Smeets zelf denkt van wel. Als het aan hem ligt, gaat de 2015-editie die van dit jaar overtreffen. Er zijn volgens Mister Pinkpop immers grote bands die volgend jaar een album afronden en gaan toeren, en die ziet hij graag op zijn festival staan. Een gewaagde uitspraak. Er zijn namelijk weinig acts die in hun genre qua allure gelijkwaardig zijn aan Rolling Stones, Metallica of Arctic Monkeys, laat staan groter.
Ja, U2 komt met een verse plaat volgend jaar. Inderdaad, er gaan geruchten dat The Who in 2015 met nieuw werk komt, gevolgd door een tour. Hetzelfde kan gezegd worden van Van Halen. Coldplay gaat straks toeren. En heeft Smeets oud-Beatle Paul McCartney, die eerder bedankte voor een Pinkpop-optreden, nog op de radar? Het zijn wilde speculaties. In de hand gewerkt door Smeets zelf, die de verwachtingen voor 2015 met dergelijke uitspraken tot duizelingwekkende hoogten heeft opgeschroefd.

Waarschijnlijk heeft hij voorinformatie, dus met de stadion-acts zal het wel goedkomen. Het is echter de laag eronder die de huidige Pinkpop- selectie kwalitatief zo retegoed maakt. Om dat te overvleugelen, moet de organisatie van goeden huize komen. Onmogelijk? Neen. Er ligt straks evenwel een ongekend pittige uitdaging voor Smeets.
Bron: De Limburger door Marco van Kampen 1 juni 2014

Newseum terug op Pinkpop
Het Maastrichtse Bonnefantenmuseum brengt het kunstpaviljoen 'Newseum' na een jaar afwezigheid terug op Pinkpop. Tijdens het driedaagse festival kunnen bezoekers in het tijdelijke museum werk zien van de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Lara Schnitger. Bonnenfanten-directeur Stijn Huijts kondigde vorig jaar al aan met Pinkpop-baas Jan Smeets in gesprek te gaan over een terugkeer van het Newseum op het festivalterrein. Hij was in 2009 ook degene, die het initiatief nam tot het museum, destijds in zijn functie als directeur van het Heerlense Schunck. Die partij moest vorig jaar het Pinkpop-museum schrappen wegens bezuinigingen. Tegelijk met Pinkpop loopt in Maastricht een expositie van de kunstanaar. Bezoekers van Pinkpop kunnen daar (tot 22 juni) gratis naar toe.
Bron: De Limburger 22 april 2014

Pinkpopbaas over Stones: 'Lijdzaam afwachten'
Pinkpopbaas Jan Smeets heeft nog geen idee of er gevolgen zijn voor het optreden van de Rolling Stones op Pinkpop.
Maandag werd bekend dat de vriendin van Mick Jagger, L'Wrenn Scott, dood gevonden is in haar appartement in New York. Smeets heeft nog geen officieel bericht ontvangen van het management van de Stones. Hij verwacht niet dat de rouwperiode drie maanden zal duren. Het wordt volgens Smeets dus 'lijdzaam afwachten' tot er meer bekend is. Het optreden van de Rolling Stones op Pinkpop is gepland op zaterdag 7 juni.
Bron: L1 17 maart 2014

'Stones-kaarten' Pinkpop snel uitverkocht
De 30.000 Pinkpopkaarten voor zaterdag 7 juni, de dag waarop de Rolling Stones optreden in Landgraaf, zijn zaterdagochtend binnen een uur uitverkocht. Zowel bij de verkoopadressen als via internet waren al rond 11.00 uur voor die dag geen kaarten meer verkrijgbaar. Ook de weekendkaarten zijn inmiddels uitverkocht. Alleen voor de zondag en de maandag zijn nog dagkaarten te koop..

De eerste Pinkpopfans wisten na uren wachten bij diverse verkooppunten in de provincie even na 10.00 uur vanochtend hun felbegeerde kaartje te bemachtigen. Sommigen brachten de hele nacht door bij VVV-kantoren en winkels in afwachting van een Pinkpop-ticket.

Bij Satisfaction in Heerlen arriveerden vrijdagavond rond zes uur al de de eerste diehards. In de Jodenstraat bij de zij-ingang van het VVV-kantoor in Maastricht verzamelden de eerste liefhebbers zich rond middernacht. Bij Buro Pinkpop in Geleen stonden vrijdagavond ook al enkele tientallen fans. Tegen half tien gisteravond liet Jan Smeets zich daar zien.

Ook op andere verkoopplaatsen in de provincie zaten in de nachtelijke uren al de nodige mensen te wachten. Bij Satisfaction groeide de rij vanochtend aan tot een kleine 500 fans. Bij Buro Pinkpop in Geleen stond eenzelfde aantal. Ook vanuit Landgraaf werd drukte gemeld. In Venlo bij platenzaak Sounds stonden zo'n 250 mensen.

Met The Rolling Stones, John Mayer, The Arctic Monkeys en Metallica op het affiche werd al vooraf een run op de kaartjes verwacht. De combinatie van Stones en Mayer op zaterdag leek op voorhand de grootste publiekstrekker.
Bron: De Limburger 15-03-2014

Editors op Pinkpop 2014
Editors staat op zondag 8 juni de Mainstage. Het is de vierde keer dat Editors op het festival staan. Eveneens spelen onder andere Rudimental, Robert Plant en Ed Sheeran ook zondag op het Landgraafse festival.

Editors is inmiddels een vaste waarde op het oudste popfestival van Europa. De band van zanger Tom Smith komt al voor de vierde keer naar Pinkpop. In 2010 was Editors voor het laatst op het Megalandterrein te zien. Editors scoort elk jaar hoog in de Gouden Tip van Pinkpop. Een lijst waarin de bezoekers van het festival hun favoriete artiest kenbaar kunnen maken. Op dit moment is de band bezig aan een Europese tournee. Volgende maand wordt de nieuwe single 'Sugar' uitgebracht, afkomstig van het vierde album 'The weight of your love', dat halverwege vorig jaar verschenen is. Toen was de groep ook afsluiter op de Belgische evenknie van Pinkpop, Rock Werchter.
Bron: De Limburger door Peter van de Berg

Pinkpop praat met Rolling Stones
De kans dat Pinkpop-oprichter Jan Smeets The Rolling Stones weet te strikken als een van de twee hoofdacts van het Limburgse popfestival, wordt steeds groter. Onderhandelingen met de legendarische rockers zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Jan Smeets kan de komst van The Stones nog niet definitief bevestigen. De Pinkpopbaas legt aan RTL Boulevard uit dat zelfs als de managers en tourplanners eruit komen, de artiesten zelf het laatste woord hebben. Pinkpop maakte al eerder bekend dat onder andere Mastodon, Ed Sheeran, Stromae en Metallica in juni op het festival in Landgraaf zullen optreden.
Bron: AD