2008 Updated 4 april 2009
Datum: 30 mei t/m 1 juni 2008
Acts: zie programma

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 129,00. losse dagkaart kost € 69,00
(v.v. prijzen excl. servicekosten, De voorverkoop start zaterdag 16 februari 2008 om 10.00 uur.)
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, België en Duitsland of via Beep je mobiele entreekaartje

Weer: Somber en regenachtig, niet koud

Toeschouwers: 94.000

Presentatie: Giel Beelen en Eric Corton

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten, maar niet van dit jaar...
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Recencies vrijdag  Recencies zaterdag  Recencies zondag  Sfeerfoto's  Statistieken  Pinkpop DVD's

30 oktober 20008 - Pinkpopbaas Smeets bezorgd om toekomst
VENLO - De volgende veertigjarige jubileumeditie van Pinkpop zal de vorige editie zeker niet overtreffen qua muziekaanbod. Dat zei Pinkpopbaas Jan Smeets donderdagavond tijdens een cultureel café in Venlo.
"We hadden dit jaar Metallica, Foo Fighters en Rage against the Machine, daar kun je niet nog eens overheen", aldus Smeets.
Hij maakt zich ook zorgen over de toekomst van Pinkpop. "Hoe lang hou je dit met z'n begroting nog vol", vroeg Smeets zich af. "Vorig jaar hadden we een begroting van 8 miljoen euro. Maar je moet wel steeds genoeg kaartjes verkopen."
Bron: ANP 30-10-2008

22 oktober 2008 - Pinkpop na Oerol gezelligste uitje van Nederland
Landgraaf - Pinkpop is het op een na leukste uitje in Nederland. Het popfestival scoort een 9,3 voor gezelligheid en is ook het uitje waar het meest gelachen wordt. Ook krijgt de festivalganger van alle festivals in Nederland bij Pinkpop het meeste waar voor zijn geld.

Dat is de uitkomst van een groot onderzoek dat de site www.eropuit.nl heeft uitgevoerd. Meer dan 44.000 uitjestesters hebben samen een flink deel van de uitjes in Nederland getest. Maar liefst 986 uitjes zijn beoordeeld op aspecten als waar voor je geld, gezellig, romantisch, ontspannen, leerzaam, leuk personeel, de koffie en de appeltaart, en de toiletten. Dit onderzoek, de Nationale Uitjestest, vond ter gelegenheid van de introductie van eropuit.nl in juni 2008 plaats. Het grootste uitjesonderzoek ooit in Nederland uitgevoerd. Er is dan ook niet alleen een top 10 van leukste uitjes, maar ook een top 10 van al deze voor liefhebbers van uitjes hoogst belangrijke zaken.
Overall staat Pinkpop op de 2de plaats net achter Oerol. Maar bij de categorieën mannen, pubers en gezelligste uitjes staat Pinkpop op nummer 1.
Bron: www.eropuit.nl 22 oktober 2008

OM eist geldboete tegen bedrijf Pinkpopbaas Smeets
Maastricht, 13 juni. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de politierechter in Maastricht een geldboete van in totaal 2000 euro geëist tegen Megaland Exploitatie BV wegens overtredingen van de Drank- en Horecawet. Het bedrijf is onderdeel van Jan Smeets Producties BV, organisator van Pinkpop.

Volgens justitie zou het bedrijf vorig jaar tijdens Pinkpop Classic in Landgraaf alcohol hebben geschonken zonder geldige drank- en horecavergunning. Ook na Pinkpop dit jaar kreeg Smeets een proces-verbaal, omdat er tijdens de drie festivaldagen illegaal alcohol zou zijn verkocht. Bovendien werd er tijdens een snuffelmarkt in 2006 alcohol geschonken, terwijl Smeets op dat moment zelf niet aanwezig was. Dat is wel nodig, omdat alleen zijn naam op de - niet meer geldige - vergunning staat.

Het OM vindt dat het bedrijf van Smeets zich onvoldoende heeft ingespannen om de benodigde vergunning te regelen. De gemeente Landgraaf heeft zelfs setjes formulieren gestuurd die alleen maar hoefden te worden ingevuld. Megaland Exploitatie BV heeft dat echter nooit gedaan. Smeets, die zelf zijn verdediging voerde, hield de rechtbank voor dat de formulieren die hij heeft gekregen, volstrekt niet op maat zijn voor zijn bedrijf. "Voor een café zijn die formulieren prima, maar niet voor een evenementenorganisatie die grote festiviteiten als Pinkpop organiseert. Wij kunnen daar niets mee. De gemeente moet maatwerk leveren, en dat is niet gebeurd."

De Pinkpopbaas beweerde dat hij al sinds juni 2006 met de gemeente Landgraaf in overleg is om de vergunning aan te passen. "Het zou in orde komen, kreeg ik voortdurend te horen. Maar ik heb nog steeds geen antwoord op mijn brieven en verzoeken. Ik vind dat er voor grote evenementenorganisaties aparte vergunningen moeten worden afgegeven." Smeets ontving eerder een boete van 660 euro voor het schenken van bier tijdens de snuffelmarkt in 2006. Omdat hij die weigerde te betalen, verhoogde het OM vrijdag het bedrag tot 800 euro. De tweede boete, van 1200 euro, werd geëist vanwege het illegaal schenken van bier tijdens Pinkpop Classic in 2007.
Bron: NRC (ANP) 13 juni 2008

Pinkpop beste popfestival van NL
Pinkpop 2008 is uitgeroepen tot beste popfestival van Nederland. Pinkpop kreeg woensdagavond tijdens de VNPF LiveXS Awards het IJzeren Podiumdier voor beste popfestival. Andere winnaars zijn Anouk (Beste Act Nationaal), de Melkweg (Beste Podium) en Claw Boys Claw (Best Optreden). De Podiumdieren zijn publieksprijzen die worden uitgereikt door onder anderen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -festivals. Inmiddels is Pinkpop alweer bezig met de jubileumeditie van volgend jaar. Het popfestival is dan gewoon weer in het Pinksterweekend.
Bron: OOR 12-06-2008

Pinkpopbaas Jan Smeets naar rechter
Rotterdam, 11 juni. Megaland Exploitatie BV, de organisator van het jaarlijkse Pinkpopfestival, beschikt niet over de benodigde vergunningen om dergelijke grootschalige evenementen te organiseren. De organisatie moet zich vrijdag voor de rechter in Maastricht verantwoorden voor overtredingen van de Horecawet in 2006 en 2007, onder meer tijdens het Pinkpop Classic Festival in 2007. Ook bij het meest recente Pinkpopfestival, eerder deze maand, heeft de politie meerdere overtredingen van de horecawetgeving geconstateerd, zo bevestigt een woordvoerder van het parket van het Openbaar Ministerie.

Volgens de gemeente Landgraaf ontbreekt het de organisatie verder aan wettelijk verplichte exploitatie- of gebruikersvergunningen en zijn de kampeerfaciliteiten tijdens het driedaagse popfestival illegaal. Pinkpoporganisator, Jan Smeets, weigert bovendien mee te werken aan justitieel onderzoek naar criminele antecendenten. Dergelijk onderzoek is, in het kader van de Bibob-wet, (de Wet bevordering integriteitsbeoordeling), verplicht bij de aanvraag van een nieuwe horecavergunning. Volgens een woordvoerster van de gemeente Landgraaf moet Smeets in ieder geval een een nieuwe horecavergunning aanvragen, waarbij screening op criminele antecedenten tot de standaardprocedure behoort. Smeets zegt zo'n onderzoek principieel te weigeren en desnoods het festival naar een andere locatie te verhuizen. „Die wet is bedoeld om onderzoek te doen naar vermoedens van criminele contacten. Ik ben een man op leeftijd, mijn prijzenkast des levens is allang vol. Ik laat me niet schofferen door een stelletje ambtenaren”, zegt Smeets.

Volgens hem gedoogt Landgraaf het festival al dertien jaar, ondanks het ontbreken van vergunningen. „Staat er opeens een ambtenaar voor de deur die zegt dat de tijd van gedogen voorbij is. Dat ik voor de dertien dranktenten op het terrein aparte vergunningen moet aanvragen”, aldus Smeets.
Bron: NRC Jos Verlaan 11 juni 2008

Security-agent Pinkpop die man sloeg geschorst
De organisatie van Pinkpop heeft een van zijn veiligheidsmensen op non-actief laten zetten, nadat die een festivalganger hardhandig had aangepakt. Het incident kwam aan het licht nadat er een filmpje (let op bij 4:30) op het internet circuleerde waarop het gebeuren duidelijk is te zien. Tijdens het optreden van 'Rage against the machine' werd een crowdsurfende man door de security onderschept. Toen die zich verzette en een veiligheidsagent bij de ballen greep, reageerde een van de securityleden op zijn beurt met enkele ferme slagen in het gezicht van de man.

Pinkpop directeur Jan Smeets zei het incident te betreuren. "Sinds al die camera's in de mobiele telefoons staan er duizenden big brothers op het veld. Je kunt geen gekke dingen doen. We zien het allemaal", vertelde hij aan de website 3voor12.

De werkgever van de veiligheidsagent, Security Company, heeft zijn medewerker ondertussen geschorst. Ook de identiteit van de crowdsurfer wordt nagetrokken.

De meeste mensen die door crowdsurfen de voorkant van het publiek bereiken, worden door security gewaarschuwd en weer vrolijk in het publiek losgelaten. Recidivisten krijgen een hardere aanpak. Zij worden backstage genomen, in een busje gestopt en op een kilometer of 10 verderop gedropt. Ze mogen wel terug naar het terrein (op eigen voet of met eigen vervoer) maar het polsbandje is duidelijk gekenmerkt.

Pinkpop breekt records €8 miljoen investeerde Jan Smeets dit jaar in Pinkpop. En met succes, want de opkomst was overweldigend - dankzij de kaartverkoop alleen is Smeets al uit de kosten. Volgens Mr. Pinkpop was het zelfs de beste editie tot nu toe: 'Maar wel erg moeilijk om dit volgend jaar te overtreffen!'
Maar liefst 94.000 bezoekers heeft het evenement dit jaar getrokken, en dat is ongekend veel. Het laatste record dateert uit 1994, toen een schamele 72.000 bezoekers op kwamen draven. Smeets pompte persoonlijk €8 miljoen euro in Pinkpop 2008 en met een kaartopbrengst van ongeveer €8,2 miljoen zit hij sowieso op break even. Naast de kaartverkoop ging ook de omzet van de horeca door het dak, dat belooft een mooi bedrag onder de streep. Bron: Quote - Stijn van Wonderen 2 juni 2008

Pinkpop 'halverwege'
Tijd voor een tussenstand: er zijn bijna 100.000 kaarten verkocht, er zijn in Landgraaf zo'n 6.000 mensen aan het werk, er was muziek op drie podia.

Gratis ondergoed zorgt voor lange rijen voor douchelokaal
Een promotiecampagne van Diesel zorgde zaterdagochtend voor lange wachtrijen voor de douches op camping B. De kledingfabrikant deelde gratis ondergoed uit als de campinggasten zich tussen 11.00 en 12.00 gingen douchen. Dat zorgde voor een file met vertragingen oplopend tot drie kwartier. Het ondergoed dat het kledingmerk uitdeelde was in minder dan een minuut op.

EHBO: campings druk, festival rustig
De vrijwilligers van de EHBO-posten op de drie festivalcampings hebben het drukker dan eerdere jaren. Dat zeggen verschillende vrijwilligers. Exacte cijfers zijn er niet. Volgens de hulpverleners gaat het voornamelijk om snijwonden en blaren en blaasontsteking. Een jongen raakte zijn vinger kwijt toen hij over een hek wilde klimmen. Op het festivalterrein bleef het vrij rustig volgens de GGD. Ook tijdens het optreden van Metallica hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan. De GGD en de EHBO zijn met 85 man op het Pinkpopterrein aanwezig.

Metallica: alleen blauwe M&M's
Groot contrast tussen de openingsact en de afsluiter op vrijdag. Zo at zangeres Kelly van Sat2D voor het optreden boterhammen die ze zelf mee had gebracht en eiste de bandleden van Metallica dat ze alleen blauwe M&M's voorgeschoteld kregen. Althans, volgens Jan Smeets. Of ze daadwerkelijk ook mensen hebben ingehuurd om de gekleurde pinda's te sorteren, is niet bekend.
Bron: L1 incl. videoreportage


Deejay Giel Beelen knipt de stropdas van staatssecretaris Timmermans door. (Foto: Harry Heuts / MGL) Tweede dag Pinkpop van start
LANDGRAAF (ANP) - De tweede dag van Pinkpop breekt aan. Blood Red Shoes geven om 13.00 uur de aftrap in de festivaltent. Op datzelfde moment begint Air Traffic op de 3FM-stage. In de loop van zaterdag kunnen de ruim 91.000 bezoekers van het festival in Landgraaf nog genieten van onder meer Voicst, Amy Macdonald, Groove Armada, Bad Religion, Stereophonics, Editors en Kaiser Chiefs. De Foo Fighters sluiten de tweede dag van het festival af.
Het KNMI verwacht dat het na wat regenbuien in de ochtend, zaterdagmiddag droog blijft. Misschien laat de zon zich zelfs wel even zien. De temperatuur zal tussen de 20 en 27 graden liggen. De Schotse zangeres Amy Macdonald krijgt tijdens haar optreden zaterdag een Gouden Plaat voor haar album This Is The Life.
Bron: Trouw 31 mei 2008

Pinkpop houdt het toch niet droog
LANDGRAAF - De tweede dag van Pinkpop is zaterdag goed verlopen. Het weer was wat wisselvallig; was het 's ochtends nog droog en warm, aan het einde van de middag koelde het af en begon het te regenen. De avond bleef, gelukkig voor de festivalbezoekers, verder droog. De weersomstandigheden hielden de muziekliefhebbers echter niet in hun tent.
De Pinkpoppers liepen massaal uit voor onder meer Voicst, Justice, Bad Religion, Stereophonics, Moke, KT Tunstall, Editors en Kaiser Chiefs. Amy Macdonald betrad het podium een uur te laat, omdat ze vaststond in de file. „Amy wilde nog even een hamburger halen bij de McDonald's”, aldus presentator Giel Beelen. De Schotse zangeres kreeg tijdens haar optreden een Gouden Plaat voor haar album This Is The Life.

Electro-duo Justice kreeg de voetjes van de vloer, maar bekende persoonlijk een hekel te hebben aan festivals. „Het is altijd slecht weer, er ligt modder en we vinden het echt vreselijk om in een tent te slapen.” Juist daarom hebben de Fransozen extra veel respect voor de fans die hun optredens op festivals bezoeken. „Dat geeft dan zo'n kick.

Editors-zanger Tom Smith liep zaterdag wat gespannen rond, want zijn vriendin, de Britse Radio 1-presentatrice Edith Bowman, staat op het punt te bevallen. „Ik probeer er maar niet teveel aan te denken”, zei hij voorafgaand aan zijn show op het festival.

Zanger Dave Grohl en drummer Taylor Hawkins van Foo Fighters moesten zich zaterdag koest houden op het terrein van Pinkpop. De bandleden van de Amerikaanse rockgroep kampten met keelpijn, maar de 'show must go on' dus het optreden op het muziekfestival in Landgraaf gaat gewoon door. „We zijn professionals”, zei gitarist Chris Shiflett aan het begin van de avond. „Iedereen maakt zich er druk om, maar het is gewoon een verkoudheid.” Shiflett was wel verbaasd dat zo veel bezoekers een roze hoedje op hadden, terwijl hij er geen had. „Waar verkopen ze die roze hoedjes? Zo een wil ik er ook!

Er werd zaterdag flink geknuffeld op Pinkpop. Geprogrammeerde bands als Voicst en Moke en muzikant Pete Philly, die overigens zelf niet optreedt op het festival, vielen gewillig in de armen van de zusters van Oxfam Novib. De organisatie heeft op de tweede festivaldag al ruim 1500 steunbetuigingen, in de vorm van een knuffel, binnen. Met de campagne Zorg voor Zorg vraagt Oxfam Novib aandacht voor de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Eva (10) en haar broertje Bram (8), inwoners van het pittoreske Landgraaf, vinden het wel gezellig dat hun dorp ieder jaar wordt overspoeld met Pinkpop-gangers, zo zeiden ze zaterdag. Het enige nadeel voor de bewoners is dat het festival dit jaar op vrijdag begon. „Ik stond net als alle bezoekers in de file om Landgraaf in te komen”, aldus inwoner Peter-Paul. „De organisatie moet zorgen voor draagvlak bij de bewoners.” Later zaterdagavond staan Groove Armada en The Verve nog op het programma. Foo Fighters sluiten de tweede dag van het festival af.
Bron: De Telegraaf 31 mei 2008

Pinkpop van start zonder stropdas
De negenendertigste editie van Pinkpop is vrijdagmiddag rustig van start gegaan. In Landgraaf trapte SAT2D - de Limburgse winnaar van de Nu of Nooit-competitie - als eerste van de veertig bands die dit weekeinde op het podium verschijnen, af. De meeste festivalgangers bereikten zonder al te veel oponthoud het complex in Landgraaf. Ondanks de hevige regenbuien in de nacht van donderdag op vrijdag, ligt de grasmat op Megaland er uitstekend bij. Drie uur voor het optreden van hoofdact Metallica is het vak vlak voor het podium al helemaal gevuld met 'diehard' fans van de Amerikaanse metalband.

Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese zaken, opende vrijdagmiddag het oudste popfestival van Europa. De Maastrichtse bewindsman raakte meteen zijn stropdas kwijt. Het kledingstuk werd afgeknipt door festivalpresentator en deejay Giel Beelen. Timmermans zag er meteen een stuk informeler uit. Hij werd gevraagd voor de opening omdat er dit jaar meer dan ooit festivalbezoekers uit heel Europa naar Landgraaf gekomen zijn. Festivaldirecteur Jan Smeets opperde lachend dat de kordate actie van Giel Beelen tot een kabinetscrisis zou kunnen leiden.
Bron: De Limburger / Foto: Harry Heuts 30 mei 2008

James Hetfield Metallica niet per helicopter naar Landgraaf
Tot zeven uur gisteravond was de planning nog als volgt: Metallica, hoofdact op Pinkpop en afsluiting van de vrijdagprogrammering, zou vandaag rond half vijf met een helikopter vanuit Amsterdam naar Landgraaf vliegen en dan landen op een bedrijfsterrein in de buurt. Pinkpop regelde de ontheffingen, het helikopterbedrijf kreeg na lang aandringen toestemming voor een landing buiten het vliegveld van Maastricht-Aken. De politie-escorte was bevestigd, de luxe Mercedessen voor het vervoer waren gepoetst. Niets stond een glorieuze logistieke operatie rond een van de beste live-acts ter wereld in de weg. Helaas. Metallica komt vanmiddag toch maar met de auto uit Amsterdam. Ook het ingewikkelde vertrek van drummer Lars Ulrich, die voor elf uur 's avonds van Maastricht-Aken met een privéjet weg had willen vliegen, is veranderd. En niemand die in Landgraaf weet waarom.

Productieleider Sierk Janssen kan er goed om lachen: 'Straks staan ze in de file net als Jamie Lidell vorig jaar. Die stond vast bij de Ikea Heerlen, die gaven korting met Pinksteren. Die hebben we door de politie uit de file laten trekken en twee minuten voor aanvang het podium opgegooid. Zijn piano was niet eens gestemd.'

In het commandocentrum van het Pinkpopfestival heerst sowieso geen stress over Metallica's komst. Oké, het is een hele grote band, met een lijstje wensen, maar die zijn niet buitengewoon. Geen gedoe als met bands die een bowl M&M's bestellen, 'alleen de blauwe', en er serieus kwaad om worden als je de heren andere kleuren voorschotelt. Wat extra bandcabines graag op het backstage-terrein, met een relaxruimte, een plek om de ledematen los te spelen en verse zwarte zweetbanden om de polsen te slaan. Op het podium: extra licht. Ander geluid dan de anderen. En een vuurwerkshow. Janssen: 'Je weet wel, vlammen en knallen. Daar aan de muur hangt de toestemming van de provincie Limburg. Sinds de vuurwerkramp zijn ze daar erg streng mee.'

'Natuurlijk leg je dit soort jongens een beetje in de watten', zegt Janssen. 'En voor ons maakt het niet zoveel uit of je een luxe bandcabine neerzet of een gewone. Metallica heeft wat luxer meubilair dan gebruikelijk, we hebben wat plantjes neergezet voor de sfeer, zitzakken op de grond. Extra drank? Een paar flesjes rode wijn geloof ik.'

Kom op, is er na vijfentwintig jaar helemaal geen sterrengedrag in de groep geslopen? Butch Allen, Metallica's chef lichtontwerp, zweert van niet. 'Echt, het is geen Madonna. De cabine's zijn spartaans vergeleken bij wat anderen met zich meedragen. De jongens eten met de gewone catering mee, babbelen wat met de stagecrew voor zij opgaan. De enige luxe is een eigen was- en droogruimte. Een wasmachine, personeel, strijkplanken - ja, ook voor de grauwgrijze metalshirtjes. Het is met dit soort strakke tourschema's niet te doen je volgezwete spijkerbroek naar de lokale wasserette te brengen.'

Het bijna spartaanse rockersleven bevestigt Metallica's reputatie van harde werkers. De show is alles, de rest is daar ondergeschikt aan. Vandaar dat Metallica's crew vanochtend niet, zoals iedereen hier, met één vrachtwagen het terrein is komen oprijden, maar met vijf. Het licht is van Pinkpop, maar de rest nemen de heren zelf mee. Instrumenten natuurlijk, maar ook extra apparatuur. Mixers, microfoons, podiumelementen, vuurwerkhouders, schakelkasten, alles om het publiek twee uur te boeien.

Dat mag zo zijn, als het publiek de campings opzoekt is het werk nog niet gedaan. 'Eigenlijk zie je het mooiste van de show als hij is afgelopen', zegt John Mulder, Metallica's Nederlandse stagemanager. Hij werkt al vierentwintig jaar voor de band, vanaf de tijd dat de heren zelf hun gitaren nog stemden en voor halflege clubs hun jongehondenmetal speelden.

'Als de laatste noot is uitgestorven, rent de crew het podium op en zet in vijf kwartier de vrachtwagens vol. Alles zit in kratten die speciaal op maat zijn gemaakt. Er is maar één volgorde van inpakken en uitladen, iedereen weet tot op detailniveau wat hij moet doen.' En dan? 'Op naar de volgende show. De wagens rijden 's nachts met dubbele bemanning, zodat er niet gestopt hoeft te worden. Zaterdag staan de jongens in Madrid.' Onbekend is of ze per helikopter of per auto in de Spaanse hoofdstad aankomen.
Bron: De Pers 29 mei 2008 door Arjan Terpstra / Foto AP

Pinkpop barst los
LANDGRAAF - Pinkpop staat op het punt van losbarsten. Het driedaagse festival begint vrijdag en duurt tot en met zondag. De Limburgse rockgroep SAT2D mag om 16.00 uur als eerste band zijn klanken over het terrein in Landgraaf verspreiden. De bezoekers - er zijn al 91.000 kaarten verkocht - zien dit weekeinde tientallen nationale en internationale acts op de podia voorbijkomen. Korn-zanger Jonathan Davis, Flogging Molly en Incubus staan voor vrijdag op het programma. Dagafsluiter is de Amerikaanse metalband Metallica.
De organisatie heeft bezoekers opgeroepen vooral met het openbaar vervoer te komen. Het festival vond voorgaande jaren in het pinksterweekeinde plaats en begon dan op zaterdag, waardoor automobilisten weinig last hadden van files. Nu de eerste festivaldag op vrijdag valt en in verband met wegafsluitingen, waarschuwt de organisatie voor grote drukte op de weg.
De weersverwachting is overigens niet erg gunstig. Het KNMI voorspelt regen en onweersbuien. De temperatuur valt dan weer wel mee: tussen de 20 en 25 graden.

Bron: De Telegraaf 30 mei 2008

'Snipperen' voor Pinkpop
BREDA - Je bent scholier en je wilt naar Pinkpop.
Probleem: dat begint dit jaar al op vrijdag (vandaag) en dan heb jij nog les. Oplossing: je neemt een snipperdag! Voorwaarde: je moet op het Dongemondcollege in Raamsdonksveer zitten.

Een stuk of acht vierdeklassers stonden er aan het bureau van Jan Slenders van het Dongemond. Of ze vrij konden krijgen voor Pinkpop. Het lukte hen nog ook. "Onze leerlingen kunnen per jaar één dag vrij krijgen voor een 'buitengewone omstandigheid'. Iets waar ze heel graag heen willen", zegt Slenders. "We hebben dat ook ingevoerd om te voorkomen dat ze zich anders ziek melden." De leerlingen van het Dongemondcollege hebben mazzel.

Jacques Kwaaitaal van de Vossenberg in Oudenbosch, bovenbouw havo/vwo: "Wij geven geen vrij. Ik hoop dat onze leerlingen braaf zijn en zich niet ziek melden."

Berend van Delden, rector van gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom: "De vijfde klas is net een dikke week naar Italië geweest, dus ik denk dat die het antwoord wel weten, als ze om een vrije dag komen vragen..."

Jos Lanters, bovenbouwbaas, van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda: "Wij verwachten dat onze leerlingen op school zijn."

Alleen op het Norbertuscollege in Roosendaal maakt de Pinkpop-lover een kleine kans.

Coördinator Maarten van Boxtel: "Mijn hart zegt: als iemand langs komt en ik merk dat hij echt enthousiast is, valt er wel te praten."
Bron: De Stem door Cyril Rosman 30 mei 2008

Fans ontmoeten Pinkpop-artiesten
Een aantal gelukkige Pinkpop-bezoekers mag komend weekeinde op het festival backstage bands ontmoeten en akoestische optredens bijwonen. Artiesten en fans komen daarna op het muziekfestival samen achter de podia voor een barbecue, aldus organisator Jack Daniel's dinsdag. Het is de derde keer dat het whiskymerk aanwezig is in Landgraaf.

De Amsterdamse rockband Moke, de Britse band The Wombats en een verrassingsact gaan achter de schermen optreden. Ook kunnen de fans handtekeningen halen van bands als Animal Alpha en Alter Bridge. Prijswinnaars worden volgens de organisatie door Animal Alpha bij hun optreden op het podium getrokken. Iedereen die naar Pinkpop gaat, maakt kans op een backstage-ontmoeting. De winnaars worden willekeurig geselecteerd uit het festivalpubliek.
Bron: Sentimento 27 mei 2008 (ANP)

Staatssecretaris Timmermans opent Pinkpop
Landgraaf - Staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken zal op vrijdag 30 mei rond 16.00 uur de opening van het Pinkpop Festival in Landgraaf verzorgen. De opening zal plaatsvinden in de vorm van een interview dat afgenomen wordt door presentator Giel Beelen. Timmermans zal in dit vraaggesprek ingaan op zijn persoonlijke Pinkpop-ervaringen, zijn favoriete muziek en aandacht besteden aan de rol die muziek speelt bij grensoverschrijdende ontmoetingen. “Waar kun je nog tienduizenden mensen van verschillende achtergronden zo zien genieten van elkaar, van muziek en van elkaars rijkdommen?”, aldus de staatssecretaris.
Bron: Blik Op Nieuws 27 mei 2008

Alanis Morissette viert verjaardag op Pinkpop
Alanis Morissette hoeft zondag op haar 34e verjaardag niet te rekenen op een ontbijtje op bed. De zangeres staat die dag op het podium van Pinkpop. Ik verheug me erop om daar een feestje te bouwen", vertelt ze aan Novum Nieuws. "Ik ben er al een paar keer geweest en ik vind het te gek. Ik vind het heerlijk om op Pinkpop te spelen.". Dat ze moet werken op haar verjaardag, vindt de Canadees-Amerikaanse zangeres geen probleem. "Ik doe altijd liever iets op mijn verjaardag", legt ze uit. "Verjaardagen, oudejaarsavond; tijdens dat soort gelegenheden maak ik het liefst muziek. Op zulke momenten is er altijd zo'n druk om plezier te hebben. Ik treed liever op."
Bron: De Pers 26 mei 2008

Pinkpop nog niet uitverkocht
LANDGRAAF (ANP) - Pinkpop 2008 is nog niet uitverkocht. Er gingen inmiddels 90.000 kaarten over de toonbank, zo meldt de organisatie maandag. Jan Smeets en consorten verwachten dat alle kaarten nog worden verkocht. Het festival wordt aankomend weekeinde gehouden in Landgraaf. Ook maakte de organisatie maandag de 40ste act bekend: de Amerikaanse emocore band From First To Last. Eerder werden al bands als Metallica, Moke, Rage Against The Machine en Racoon bekend. Vanwege de vroege pinksteren dit jaar is het festival voor het eerst sinds 1970 verplaatst naar eind mei.
Bron: Trouw 26 mei 2008

General Motors sponsort Pinkpop
Als onderdeel van de campagne GMnext Plug in Global Music 2008 sponsort General Motors vanaf dit seizoen Pinkpop. Pinkpop is dit jaar op 30 en 31 mei en 1 juni. Het GMnext Plug In programma brengt elektrische auto's (zogenaamde Plug Ins) onder de aandacht. GM, in Nederland bekend van vooral Opel, Chevrolet, Cadillac en Hummer, heeft grootse plannen met de combi muziek en elektro-auto's. De automaker sponsort dit seizoen zes festivals op drie continenten. Afgelopen weekend ging de GMnext-campagne van start op Rock at the Range in Michigan, Ohio (USA). Pinkpop is de volgende stop van de GM tour. Er komt een speciale GM tourbus te staan op de backstage parking, waar Kyle Gass - die met acteur/muzikant Jack Black het duo Tenacious D vormt - artiesten zal interviewen. Deze interviews worden samen met een sfeerverslag als blog op de GMNext website voor het publiek beschikbaar gemaakt. Ook gaat GM het podium in de tent, voorheen bekend als de John Peel stage, hosten.

Pinkpop: tot nu toe 85.000 kaarten verkocht
Pinkpop heeft voor de komende editie al 85.000 kaarten verkocht. Dat grote aantal is mogelijk omdat Pinkpop naast de weekendkaarten ook losse dagkaarten verkoopt voor de vrijdag, zaterdag en zondag. Overigens zijn er nog voldoende losse kaarten te koop voor alle dagen. De weekendkaarten zijn uitverkocht. Pinkpop is voor het eerst niet met Pinksteren omdat dat te vroeg valt. Het evenement is nu op 30 en 31 mei en 1 juni.

De organisatie moet op zoek naar een vervanger van de Amerikaanse zanger/gitarist Chris Cornell. Die heeft alle Europese rockfestivals afgezegd omdat de opnames voor zijn nieuwe album zijn uitgelopen. Cornell zou op vrijdag optreden.

Nieuw programma Pinkpop Café
Leon Verdonschot haalt zes weken lang herinneringen op aan 40 jaar Pinkpop. Dat doet hij vanuit het Pinkpop Café aan de rand van de "heilige wei" in Landgraaf. Een centrale rol is natuurlijk weggelegd voor Pinkpop-baas Jan Smeets. Ook artiesten en bezoekers, uit het hele land, blikken terug. Ze vertellen wat zij hebben met het oudste popfestival ter wereld.

Leuke bijkomstighied is dat presentator Leon Verdonschot geboren is in Geleen, waar Pinkpop ooit begon. Hij kent het festival ook uit zijn jeugdjaren. Vanaf zondag 20 april tot eind mei iedere zondag Pinkpop Café op L1TV om 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 21.00 en 23.00 uur. En dankzij satelliet en digitale tv-pakketten, kunnen ook Pinkpop-liefhebbers in de rest van Nederland meekijken.
Bron: L1

Novastar toch niet op Pinkpop 2008
De Belgische band Novastar wordt op het Pinkpopfestival in het Nederlandse Landgraaf vervangen door de Amerikaanse garagerockband Eagles of Death Metal, zo hebben de organisatoren dinsdag bekendgemaakt.

Novastar zegde voor Pinkpop af omdat de opnames van een nieuw album onverwacht enkele weken vertraging hebben opgelopen, gezien gezondheidsproblemen van frontman Joost Zwegers. Nieuwe namen voor het festival van 30 mei tot en met 1 juni, waarvoor al 80.000 tickets zijn verkocht, zijn Eagles of Death Metal als vervanger van Novastar, Air Traffic, Blood Red Shows en Amy McDonald.

Eerder bekendgemaakt waren al onder meer: Alanis Morissette, Stereophonics, Metallica, Foo Fighters, Rage Against the Machine, Counting Crows, Queens of the Stone Age, Kaiser Chiefs, Editors, The Verve en Incubus.
In totaal zullen er 39 acts op de drie podia in Landgraaf (nabij Maastricht) staan.
Bron: Het Belang van Limburg gepubliceerd op 18-03-2008

Pinkpop parfum 1999 Pinkpop-snuisterijen verzamelen!
Jan Smeets heeft al een boek over de geschiedenis van Pinkpop. Zijn grote droom is om ook nog een Pinkpop-museum te realiseren in zijn woonplaats Einighausen. Thuis heeft hij zijn zolder vol liggen met spullen van het oudste muziekfestival van Europa: films, foto's, posters, entreekaartjes, flyers, contracten, draaiboeken.

Ongetwijfeld is de festivaldirecteur niet de enige met Pinkpop-memorabilia. Ook bezoekers van het festival zullen in de loop van de jaren de nodige spullen hebben verzameld. Wellicht heel bijzondere dingen. De stok van een drummer, het flesje water van de zanger of iets totaal anders.

Naar die spullen zijn we op zoek. En ook naar de mooie verhalen erachter. Heb je nog iets op zolder liggen, bemachtigd tijdens één van de Pinkpop-edities? Kun je daar een mooi verhaal bij vertellen? Heb je er een bijzondere herinnering aan? Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje!
Wie weet, duikt jouw verhaal met foto op in een artikel in onze festivalbijlage.
Bron: De Limburger gepubliceerd op 12-03-2008

Veel animo voor Pinkpop 2008
LANDGRAAF - Muziekliefhebbers zijn zeer te spreken over de programmering van Pinkpop 2008, blijkt uit de voorverkoop tot dusver. Zaterdag ging die van start en inmiddels zijn er al 32.000 driedagenkaarten over de toonbank gegaan en 11.000 dagkaarten, vertelde een tevreden Pinkpopbaas Jan Smeets dinsdag. In totaal heeft hij 60.000 kaarten beschikbaar.

Verleden week woensdag maakte Smeets in Paradiso Amsterdam bekend welke bands zijn meerdaagse festival in het Limburgse Landgraaf (30/31 mei, 1 juni) aandoen. Daaronder zijn vele rock-/gitaarbands en daar zit het Pinkpoppubliek toch het meest op te wachten, zo blijkt. Namen als Metallica, Rage Against The Machine, Foo Fighters, Kaiser Chiefs, Editors en Queens Of The Stone Age vallen zeer in de smaak. 'Het is een ongekende weelde', constateert Smeets.

Voor het eerst sinds 1970 heeft het popfestival dit jaar niet tijdens Pinksteren plaats. Dat komt omdat Pinksteren vroeg valt en er daarom nog niet veel bands op tournee zijn. Echte topacts zijn dan nauwelijks te krijgen. Om die reden is het festival verplaatst naar het laatste weekeinde van mei.
Bron: ANP gepubliceerd op 19 februari 2008 09:36, bijgewerkt op 19 februari 2008 15:12

Stormloop op kaarten voor Pinkpop 2008
De voorverkoop voor Pinkpop is afgelopen weekeinde spectaculair gestart. Meer dan 30.000 kaarten werden verkocht; het boekingssysteem van de postkantoren raakte meerdere keren overbelast. Organisator Jan Smeets is verheugd. "Dit is echt extreem veel, voor een Europees festival zijn alle records gebroken." Met name de weekendkaarten blijken gewild. "Als dat zo doorgaat, dreigen ze deze week nog uitverkocht te raken." Er zijn 40.000 weekendkaarten van 129 euro beschikbaar, de rest zijn dagkaarten van 69 euro. In totaal zijn er 60.000 kaarten per dag. Pinkpop is op 30, 31 mei en 1 juni. Publiekstrekkers zijn onder meer Metallica, The Verve en Rage Against the Machine. De laatste keer dat Pinkpop een uitzonderlijke verkoop meemaakte, was in 2002, met meer dan 17.000 kaarten in één dag.
Bron: De Limburger gepubliceerd op 18-02-2008

Rage Against The Machine afsluiter Pinkpop 2008
LANDGRAAF - Rage Against The Machine wordt hoofdact en afsluiter van Pinkpop op zondag 1 juni. The Foo Fighters zullen de dag daarvoor de hoofdact zijn, bevestigde Pinkpopbaas Jan Smeets een bericht uit Dagblad de Limburger maandag.
Beide rockbands zullen volgens Smeets zorgen voor een uitverkochte 39ste editie van Pinkpop. Beide bands zullen zaterdag en zondag zeker 60.000 toeschouwers trekken, aldus Smeets. Rage Against The Machine speelde al drie keer eerder op Pinkpop, in 1993, 1994 en 1996. The Foo Fighters komen voor het eerst naar Pinkpop. Deze Amerikaanse band komt voort uit Nirvana, die in 1994 ophield te bestaan na het overlijden van zanger Kurt Cobain.

Voor het eerst sinds 1970 vindt het festival niet tijdens Pinksteren plaats. Dat komt omdat met Pinksteren volgens Smeets maar weinig echte topacts te krijgen zijn. Om die reden is het festival verplaatst naar het laatste weekeinde van mei. Wel staat Megaland in Landgraaf op pinkstermaandag 12 mei open voor de bezoekers van Pinkpop Classic, dat dit jaar voor de tweede keer gehouden wordt. Onder meer Golding Earring en Fish, de voormalige leadzanger van Marillion, treden op tijdens Pinkpop Classic, zei Smeets maandag. Het retrofestival trok dit jaar ongeveer 10.000 bezoekers.
Bron: ANP gepubliceerd op 10 december 2007 10:45, bijgewerkt op 10 december 2007 11:16

Pinkpop 2008 niet met pinksteren
De 2008 editie van het jaarlijkse Pinkpopfestival vindt niet volgens traditie met Pinksteren plaats. Wegens het vroeg vallen van Pinksteren (11 en 12 mei 2008) vindt Pinkpop 2008 drie weken later plaats, op vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni. Dat meldt de Metro van 10 augustus.

Het festival begint op de vrijdag waarschijnlijk om 18.00u, maar volgens Jan Smeets zal het programma in principe gewoon uit 39 bands bestaan. Ook over de entreeprijs doet de Pinkpop-opa ook zijn zegje: "Natuurlijk probeer ik vast te houden aan 115 euro. Maar als ik de toegangsprijs met 10 euro verhoog en we verkopen uit, dan heb ik wel zes ton meer te besteden. Daar kun je een aardige naam voor boeken."
De voorverkoop staat wel al vast, die begint op 16 februari, 3 dagen na de persconferentie op 13 februari.
Bron: Metro 10 augustus 2007

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop 2008 kwijt, laat 't ons dan weten via